Објављивање предлога оптужнице против Хашима Тачија за ратне злочине почињене над Србима је јасна потврда све веће конфронтације између Европске уније и Сједињених Држава. То мишљење је изразио бивши амерички амбасадор у Београду Вилијам Монтгомери, пише лист Ало.

На питање да ли је случајност што је оптужница објављена уочи састанка представника Београда и Приштине у Белој кући и да ли се то може сматрати покушајем да се поремети преговарачка иницијатива специјалног изасланика америчког председника Ричарда Гренела, Монтгомери је одговорио да је све што се догодило уочи преговора испланирано у Бриселу. 

„Нико неће поверовати да је то случајност“, изјавио је Монтгомери за Танјуг. 

Дипломата верује да ће сукоб између Сједињених Држава и Европске уније успорити дијалог између Србије и Косова.

„То нам гарантује да у скорој будућности неће бити пронађено решење косовског проблема“, сматра Вилијам Монтгомери.

Истовремено, он отклања било какву сумњу у то да његов став представља одбрану Хашима Тачија или многих других лидера косовских Албанаца за потенцијалне ратне злочине над Србима. 

Подсећамо да су преговори Београда и Приштине о економском аспекту односа заказани за 27. јун отказани због хашке оптужнице против „председника“ самопроглашене републике и бившег команданта тзв. Ослободилачке војске Косова Хашима Тачија. Специјално тужилаштво Суда за ратне злочине на Косову оптужило га је за убиство стотина Срба, Албанаца и Рома током војног конфликта деведесетих година.