48,4% „држављана“ самопроглашене републике Косово спремно је да напусти „земљу“, а тај број је за трећину већи него прошле године, наводи Група за правне и политичке студије (ГЛПС).

ГЛПС, који је анкетирао 1.065 људи, каже да се ситуација од 2015. године, када је већ примећен талас исељавања „грађана“ самопроглашене републике.

„Резултати истраживања показују алармантне податке. Регистрован је највећи проценат оних који су спремни за емиграцију: 48,4% испитаника. Ова цифра се повећала за 30% током године“, стоји у извештају ГЛПС-а.

Уједно, више од 60% испитаника који желе да напусте Косово кажу да су спремни да остану заувек у иностранству. Ради се о томе што они не верују у стабилизацију економске, политичке и социјалне ситуације у региону.

Како јављају косовски медији, већина испитаника криви владу и политичке странке за неповољну ситуацију, што указује на неспособност државних институција да испуне очекивања грађана.

„На основу резултата анкете можемо да издвојимо четири главна аргумента која би убедила људе да не напуштају Косово. То су веће могућности запошљавања, пристојне плате, политичка стабилност и побољшани економски услови“, каже се у образложењу.

За емиграцију су спремније породице којима шаљу новац из иностранства. Међутим, према речима испитаника, пандемија је одиграла улогу у томе што су од јануара до октобра ове године добили мање новца (из дијаспоре косовских Албанаца, која је једна од највећих у Европи, ове године стигло је око 800 милиона евра).

Такође, резултати анкете показују да су посебно млади мушкарци спремнији да напусте Косово, а та жеља расте их године у годину. 

Међу потенцијалним емигрантима највише је сезонских радника (78,8%), затим представника приватног сектора (66,8%) и студената (54,5%). За живот у иностранству су највише мотивисани они чији се приходи крећу од 150 до 300 евра.

Међу косовским Албанцима који зарађују између 900 и 1200 евра за емиграцију је спремно око 43,7% грађана. Као главни разлог за то су навели политику. 

Такође, према истраживању ГЛПС-а, више од половине становника Приштине (56%) спремно је да се заувек пресели у иностранство.