Историчари из Београда, Сарајева, Загреба, Љубљане и Подгорице послали су писма Европској унији и другим међународним организацијама захтевајући да се заустави ревизија историјских чињеница у контексту европскe интеграцијe Северне Македоније.

У уторак увече, 17. новембра, Софија је искористила право вета на почетак преговора између Скопља и ЕУ о евроинтеграцији Северне Македоније. Бугарска министарка спољних послова Јекатерина Захаријева рекла је да је немогуће започети преговоре јер македонске власти нису испоштовале захтеве за утврђивање „историјске истине“. Према бугарској страни, македонски језик је дијалект бугарског, Македонци су Бугари, а саму македонску нацију вештачки је створио Тито.

Професор историје на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву Хуснија Камберовић изјавио је да је део познатих историчара из земаља региона упутио протест против злоупотребе историје од стране Бугарске. 

„Сматрамо да је такав приступ опасан не само за историју као хуманистичку дисциплину, већ и за демократију и просперитет региона, али и саме Европске уније. Наметање ‘историјских истина’ је неприхватљиво и опасно. Стварање македонске нације се не разликује од начина на које су настале све друге нације, а право на самоопредељење је основно људско право“, рекао је Камберовић. 

Фото: AP/Boris Grdanoski