Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је да се изградња гасовода Балкански ток на простору ове земље ближи крају. Он је то написао на својој званичној страници на Фејсбуку непосредно после обиласка руте гасовода хеликоптером.

Пројекат улази у завршницу, написао је он. На простору земље налази се све цеви потребне за објекат, а распоређене су на рути у дужини од 474 километара. У изградњи је ангажовано више од 2500 запослених из разних земаља. Заиста огроман пројекат у чију је реализацију укључено 1420 тешких грађевинских машина и специјалне технике, нагласио је премијер Бугарске.

Како је он навео, изградњом пројекта „Балкански ток“ Бугарска ће постати регионални стратешки центар за дистрибуцију гаса и гарантоваће диверсификацију гасних испорука.

„Балкански ток“ практично представља продужетак гасовода „Турски ток“ преко територије Бугарске. У званичним документима назива се објектом „проширења гаснотранспортне инфраструктуре компаније „Булгартрансгас“ паралелно са северним, магистралним гасоводом до бугарско-српске границе. Име гасовода „Балкански ток“ предложио је бугарски премијер. Линијски део гасовда требало би да буде изграђен до децембра.