У случају да Бугарска не откупи руски гас у оним количинама које су уговорене са „Гаспромом“, мораће да плати казну која износи онолико колико кошта гас од ког одустају, коментарисао је за издање EADaily заменик директора руског Фонда националне енергетске безбедности Алексеј Гривач.

„Гаспром експорт“ и „Булгаргаз“ су 2012. потписал уговор који важи до краја 2022. за испоруку 2,9 милијарди кубика гаса годишње. Притом Бугари су обавезни да откупе 80% ове количине гаса – 2,3 милијарде кубика, преноси издање. Ако Бугарска не испуни преузете обавезе, „Булгаргаз“ ће морати да плати за 800 милиона кубика гаса који није преузела и који у Европи сада кошта око 100 милиона долара.

Подсећамо да је Бугарска купила 20% акција америчког терминала за течни природни гас у грчкој луци Александрополис. 28. јануара на сусрету са америчким чиновницима који се баве питањима енергетике бугарска министарка енергетике Теменушка Петкова је рекла да њена земља користи 3 милијарде кубика гаса годишње, и да их добија из Русије. Како у Софији мисле, половину потребних количина ће добити као течни природни гас и гас из Азербејџана до краја године.

На ову тему: „Мало због страха, мало због савести“: Eксперт објаснила учешће Софије у енергетским пројектима Русије и САД

Прве количине америчког течног гаса Бугарска је добила у јуну прошле године. Према резултатима 2019. испручено јој је око пола милијарде кубика течног гаса.

Фото: turkstream.info