Тренутно на бугарском делу гасовода има 140 км цеви, од којих је 120 км заварено. Више од 20 хиљада цеви је на грађевинским базама, а око 6 хиљада цеви у луци Бургас, саопштио је јуче бугарски премијер Бојко Борисов руском председнику у разговору одржаном на иницијативу Софије. 

„Заинтересовани смо да наставимо гасну сарадњу са Русијом уз строго поштовање европских правила због гарантованог снабдевања гасом Бугарске и региона“, рекао је Борисов, преноси ТАСС. 

Треба рећи да је Софија крајем прошле године уверавала Москву да ће деоница гасовода која пролази короз Бугарску дужине 315 км бити пуштена у рад до краја маја ове године. Укупна дужина бугарског дела гасовода „Турски ток“ односно „Балкански ток“ износи 474 км. 

  • Прочитајте још: Зашто је Софија успорила изградњу Турског тока? 

Извештава се да је током разговора бугарски премијер такође поздравио потписивање споразума између Газпром Експорта и Булгаргаза о смањењу цене гаса за Бугарску за 40,3%. 

Руски председник је том приликом честитао премијеру Бојку Борисову национални празник — 142. годишњицу ослобађања земље од османске окупације у Руско-турском рату 1877-1878, који се прославио 3. марта. 

Стране су јуче разговарале и о ситуацији са мигрантима. Борисов је нагласио да тренутно избеглице не прелазе бугарско-турску границу. Поред тога, бугарског премијера је занимала могућност набавке апарата за дисање од Русије, који су изузетно важни за лечење пацијената заражених корона вирусом.

Фото: kremlin.ru