Турска неће затворити своје границе за избеглице док Европска унија не испуни дата обећања, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
 
„Ми смо испунили наше обавезе, зауставили смо прилив избеглица у Европу. Постали смо уточиште милионима избеглих људи. Али, Европа није одржала своју реч – ни кад је у питању финансијска подршка за избеглице, ни кад се ради о обећањима о укидању виза за грађане Турске”, истакао је турски лидер. „Док се не испуне та обећања ми ћемо наставити са мерама које спроводимо на нашим границама“, рекао је Ердоган.
 
Обраћајући се посланицима своје Странке правде и развоја у парламенту, он је најавио да ће Турска упутити своје предлоге Европској унији пре самита 26. марта.
 
После заоштравања ситуације у Идлибу (Сирија) Анкара је изјавила да више неће задржавати избеглице на својој територији и отворила је границе са ЕУ. Избегличка криза сада највише прети Бугарској и Грчкој. Ердоган је додао да је око 150.000 миграната кренуло ка Грчкој након што је Турска отворила своје границе, али да се мигранти неће задржавати на грчкој територији.
 
„Отворите им врата и пустите их да прођу преко ваше територије у богатије земље. Али нико ништа не говори Грчкој, која врши злочине против човечанства, нападајући избеглице. Варварски је пуцати на људе који желе да спасу своје животе и изграде будућност за своју децу”, додао је турски лидер.

Фото: sandzaklive.rs