Архиепископ Јероним је изјавио да Грчка црква не иде против науке, и одговорно се односи према мерама заштите од корона вируса. 

У Грчкој се данима водила јавна полемика да ли је због епидемије корона вируса безбедно ићи на скупове у црквама, а дебата се разгорела због саопштења Синода да они који долазе у цркве „у страху Божјем, у вери и љубави“ и „апсолутно слободно без икакве присиле, повезују причешћем Христово тело и крв“, односно хлебом и вином које им свештеник ставља у уста, добијају „лек бесмртности, опраштање грехова и вечни живот“.

Међутим, експерти Комисије Грчке за јавно здравство су саопштили да се „вирус преноси пљувачком и преноси се кашичицом“, те и причешћем, и апеловали на људе да избегавају јавна окупљања – укључујући и цркве.

Ипак, експерти су додали да не могу да се мешају у питања верске слободе и веровања.

Међутим власти нису остале по страни и премијер Киријакос Мицотакис је тражио да се смањи број религиозних окупљања. 

Након интервенције премијера Јероним је изјавио да се црква понаша одговорно према  мерама за превенцију корона вируса и оптужио неке да намерно и вештачки намећу расправу о чисто духовним питањима.

„Синод Грчке цркве са осећајем одговорности према Богу и грчком народу од првог тренутка је деловао као помоћник и заговорник националних напора за спречавање ширења корона вируса. Такође се у потпуности придржавао одлука надлежних државних органа у вези са потребним мерама заштите јавног здравља“, изјавио је Јероним за новинску агенцију АМНА.

„Наша се црква никада није противила науци и никада није покушавала да је замени. Али ни наука никада није покушавала заменити цркву у питањима вере», рекао је архиепископ.

У Грчкој су предузете мере за спречавање ширења корона вируса. Све образовне установе су затворене, судови, биоскопи, позоришта и фитнес центри. Спортска такмичења се одржавају без гледалаца. 

Фото: blic.rs