Кијев ће и даље тражити да се у Украјину врати икона коју је Милорад Додик поклонио Сергеју Лаврову приликом посете руског министра Босни и Херцеговини, рекао је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

Представник украјинске дипломатије је притом оптужио Милорада Додика да лаже када изјављује да украјинске власти не траже да им руководство БиХ преда ту икону.


„Украјинска икона је опекла руке… руским дипломатама који су је се одрекли. Али господин Додик наставља да лаже… Украјина и даље захтева да јој се врати икона“, написао је Кулеба на свом Твитер налогу.


Подсећамо да је Милорад Додик 14. децембра поклонио шефу руског Министарства спољних послова православну икону која је, како је речено, стара 300 година, а како су писали медији, наводно „пронађена у Луганску“.

Украјинска амбасада у Сарајеву упутила је тада протестну ноту Министарству спољних послова БиХ захтевајући да се утврди тачно порекло иконе. Руско Министарство спољних послова је затим предало икону амбасади Босне и Херцеговине у Москви, а амбасадор БиХ је реликвију вратио у Сарајево. Из Додиковог кабинета су нагласили да се ради о породичној, а не о украденој икони.