Подизање оптужнице против председника самопроглашене републике Косово Хашима доказује неоснованост такозване косовске државности, саопштила је на прес конференцији за новинаре портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова. 

„Желела бих да скренем пажњу да се особе, које су много година биле на челу државних институција у Приштини, оптужују за најтеже злочине. Управо су ти криминални елементи довели до организовања једностраног проглашења независности Косова 2008, чија је нелегитимност сасвим очигледна са међународно-правног становништва“, изјавила је Захарова.

За ратне злочине и злочине против човечности су оптужени „председник“ Косова Хашим Тачи, бивши „председник парламента“ Косова Кадри Весељи и још осморица команданата тзв. Ослободилачке војске Косова. Оптужују их за ратне злочине, убиства и мучење око 100 људи међу којима су Албанци, Срби, Роми и представници других етничких група. 

„Ми смо уверени да све особе, које су умешане у злочине, треба да стану пред лице правде и да буду заслужено кажњене без обзира на функцију коју заузимају“, истакла је Захарова. 

Раније је Специјално тужилаштво Међународног суда за злочине на Косову у Хагу упутило предлог оптужнице против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других лица одговорних за злочине против човечности. Судски процес против њих може бити покренут у року од шест месеци.