Комитет Савета Федерације за међународне послове одобрио је ратификацију споразума између Руске Федерације и Србије о „културној размени“. Ради се о томе да се лист „Мирослављевог јеванђеља“ врати Београду у замену за седам слика Николаја Рериха, како је у јануару 2019. одлучио председник Владимир Путин. 

Како је на састанку комитета рекао заменик министра културе Николај Овсијенко, лист из рукописа из 1180-1200. године се чува у Руској националној библиотеци од 1883. „Мирослављево јеванђеље је за Србе национална светиња, тако да је повратак овог листа од посебне важности за њих“, објаснио је Овсијенко, напомињући да Срби већ неколико година траже да им се лист врати. 

Русија је са Београдом преговарала о овој културној размени и стране су се на крају договориле да Србија врати Русији седам слика Николаја Рериха, које се сада чувају у Народном музеју Србије у Београду, рекао је Овсијенко. Платна су још за живота Рериха била изложена у Београду. Питањем њиховог повратка бавио се Рерихов син, али његови напори нису били успешни. „Руска православна црква [по питању враћања рукописног листа] нема посебан став“, рекао је званичник.

Сенатор Владимир Лукин је са своје стране приметио да се поставља питање да ли се вредност седам слика овог сликара из 19. века могу упоредити са документом из 12. века. „Али ипак, мислим да је ова културна размена потребна да бисмо показали нашу посебну спремност да се договарамо у овом конкретном случају. Али то неће постати типичан пример размене“, рекао је Лукин. 

Заменик министра културе је прецизирао да је раније српска страна уместо Рерихових слика предлагала „одређену икону из 16. века“, али стручњаци који су је проучавали открили су да је то фалсификат из 19. века. „Била је то дуга прича. Наравно, разумемо да је то геста добре воље наше земље и гаранција даље сарадње са Србијом“, рекао је он.

Чланови комитет Савета Федерације за међународне послове су једногласно одобрили ову размену културних добара са Србијом.