У Департману за информисање и штампу Министарства спољних послова оценили су спремност Приштине да укине стопостотне таксе на српску робу као манипулацију и демагошки гест. 

„Власти у Приштини настављају да манипулишу укидањем стопостотних дискриминаторских такси на робу из централне Србије која је уведена у новембру 2018. године и која је изазвала парализу у процесу дијалога. Још један демагошки потез је најава в.д. премијера Косова Аљбина Куртија да ће таксе бити укинуте 1. априла уз пуно услова. Косовска администрација инсистира на принципу реципроцитета који захтева да Београд своје производе обележи по приштинским стандардима. Другим речима, инсистира се да Београд у својим документима наведе и сам назив самопроглашеног Косова, што би значило имплицитно признање ове квазидржаве“, стоји у изјави МСП-а РФ. 

У руском дипломатском ресору констатују да је чак и Вашингтон, „који безусловно подржава независност Косова, био негативан због нових трикова власти у Приштини“. Приштина жели само да пролонгира наставак дијалога са Београдом, истичу у руском МСП-у. 

„С обзиром на све то, чудно изгледа бравурозна реакција ЕУ која би као посредник морала да трезвено процени ситуацију и да не понавља игру ни једне ни друге стране“, стоји у саопштењу. 

Став Русије је да косовске „власти“ морају без икаквих услова да укину антисрпске таксе.