Мађарски премијер Виктор Орбан, познат по својим говорима против политике ЕУ, оштро је критиковао Џорџа Сороша, финансијског магната мађарског порекла, који се сматра главним спонзором америчке дубоке државе. Сорош је раније отворено рекао да је Мађарска „претња по Европску унију“, пошто су Будимпешта и Варшава уложили вето на предложени седмогодишњи буџет који је вредан укупно 1,8 билиона евра, а од тога су 750 милијарди евра за економски и инвестициони програм за борбу против последица пандемије кризе.

„Многи мисле да премијер земље не треба да се свађа са Џорџом Сорошем. Они тврде да је Сорош економски злочинац, јер је зарадио новац уништавајући милионе људи и чак уцењујући читаве националне економије. Као што власти државе не могу да преговарају с терористима, тако ни премијери не могу да се расправљају са економским криминалцима. Сада сам принуђен на то, јер је Џорџ Сорош, мађарски шпекулант и милијардер, издао наређење лидерима ЕУ у чланку објављеном 18. новембра у издању Project Syndicate. Наложио им је да строго казне оне државе које не желе да се придруже европској империји, уједињеној под заставом глобалног отвореног друштва“, написао је Виктор Орбан у свом чланку преведеном на енглески и немачки језик.

Мађарски премијер је подсетио да је кроз историју снага Европе била у народима који живе у овом делу света и који су уједињени заједничким коренима вере. Европски породични модел, заснован на јудејско-хришћанским традицијама, био је основа заједница. Хришћанска слобода је била та која је осигурала слободу мисли и културе и створила повољну конкуренцију међу народима Европе. Широка комбинација разлика учинила је да Европа буде светски лидер током векова.

Истовремено, Виктор Орбан је истакао да је управо Џорџ Сорош тај који представља стварну претњу по Европљане у њиховој тежњи да изграде друштво које ће живети у хармонији, јер је његов циљ да „поништи“ значај појединих нација.

„Сорошева мрежа, која контролише европску бирократију и политичку елиту, годинама ради на томе да Европу претвори у континент имиграната. Највећа претња државама ЕУ данас је Сорошева мрежа која промовише глобално отворено друштво и настоји да укине националне оквире. Циљеви мреже су очигледни: стварање мешовитих етничких, мултикултурних, отворених друштава путем миграција, укидање доношења одлука на националном нивоу, док ће све одлуке доносити светска елита“, рекао је Виктор Орбан.

Он директно каже да је Европска унија у опасности.

„ЕУ страда од невиђене економске кризе од 2008. године, од миграционе кризе од 2015. године, а погодила је и разорна пандемија 2020. године. Европа се није опоравила ни од претходних криза, па би утицај пандемије коронавируса могао да изазове још већу забринутост. Државни дуг, незапосленост и економска ситуација многих земаља су на критичном нивоу. Никада није постојала већа потреба за европском солидарношћу, за то да се европске земље уједине због узајамне помоћи“, приметио је мађарски премијер.

Виктор Орбан верује да Џорџ Сорош користи кризна времена у своју корист.

„Шпекуланта који за себе каже да је филантроп нису никада бринули интереси Европљана, већ је све радио због свог профита. Мрежа, којом управља Џорџ Сорош, не крије своје намере отвореног мешања у унутрашње послове држава. Жели да изврши већи притисак на државе него икада раније. Он сукобљава народе Европе. Џорџ Сорош плаћа многе политичаре, новинаре, судије, бирократе и политичке агитаторе прерушених у грађанске активисте. Иако милијардер криви све своје непријатеље за корупцију, он је сам најкорумпиранија особа на свету. Оног кога познајете Сорош плаћа и купује. Оног кога не познајете протерује, понижава, застрашује оружјем Сорошеве мреже и левичарским медијима“, тврди Орбан.

Он такође директно говори о томе зашто су одређени званичници ЕУ на страни Џорџа Сороша.

„Многи високи функционери ЕУ раде са мрежом Џорџа Сороша на стварању јединствене империје. Они желе да изграде систем који ће наметнути јединствени начин размишљања, јединствену културу, јединствени социјални модел у слободним и независним земљама Европе, и да лише све народе права да самостално одлучују о својој судбини. Њихова владавина закона заправо признаје само снагу већине. Разлике су очигледне. Они теже отвореном друштву, а ми безбедном. Према њиховим речима, демократија је крајње либерална. Ми мислимо да може бити хришћански. Они мисле да слобода може да служи пре свега самореализацији. Ми верујемо да слобода такође може користити да бисмо следили Христово учење, служили отаџбини и заштитили наше породице. Темељ хришћанске слободе је слобода избора. А сада је та слобода у опасности“, каже Виктор Орбан.

Мађарски премијер подсећа колико људи у Источној Европи цене слободу.

„Западни лидери, који су увек живели у свету наслеђене слободе и владавине закона, сада морају да слушају оне који су се борили за слободу и могу да разликују владавину закона од тираније. Морају прихватити да се у 21. веку нећемо одрећи онога што смо освојили у борби у 20. веку“, упозорио је Виктор Орбан.

Он упозорава и да Европска унија још увек има шансу да сачува слободу од Сорошеве тираније која је маскирана „демократским“ идејама.

„Борба за и против нове бриселске империје још није готова. Брисел је на корак од пораза , али многе националне државе се и даље боре. Ако желимо да сачувамо своју слободу, Европа не сме да се повлачи пред Сорошевом мрежом“, закључио је мађарски премијер.