Изјава „министра“ спољних послова самопроглашене републике Косово Беџета Пацолија да су косовски Албанци наводно били изложени истом насиљу од стране Срба као и Јевреји од стране нациста изазвала је гнев у Русији. Руски политиколог, историчар и публициста, експерт за новију историју Балкана и „обојене револуције“, професор МГИМО Јелена Пономарјова оштро је критиковала приштинске власти.

„Одавно ми је познато да су косовски Албанци одлични ученици доктора Гебелса, али сада први пут видим да они сматрају да читаву међународну заједницу чине идиоти. Овакву изјаву може дати или невероватно необразована личност, неадекватна у политичком смислу или неко ко жели да оствари конкретне политичке, територијалне и економске циљеве. И више верујем у другу опцију“, каже Јелена Пономарјова.

Она позива међународну заједницу да реагује на ову изјаву.

„Такво поређење заслужује муњевит и оштар одговор од стране Србије, Русије и друштвених организација“, додаје Пономарјова. 

Она наводи историјске чињенице које сведоче о томе да су управо Срби жртве албанског геноцида, а на напротив. 

„Појам ‘геноцид’ је од 1948. године строго одређен, записан у Конвенцији УН. Геноцид поред осталог подразумева убиство групе људи, наношење озбиљних телесних повреда, стварање са предумишљајем животних услова који су предвиђени за потпуно или делимично физичко уништавања људи. Све су то са Србима чинили Албанци који живе на територији данашње самопроглашене државе“, говори професорка МГИМО. 

Јелена Пономарјова скреће пажњу и на то да је геноцид над Србима почео још у Другом светском рату, када је Албанија била савезник нацистичке Немачке и фашистичке Италије. 

„Подсећам на документоване речи премијера албанске марионетске владе 1942. Мустафе Мерлике Крује. Говорио је: ‘Морамо учинити све да Срби староседеоци буду протерани са Косова, послати у концентрационе логоре у Албанији, а Србе досељенике морамо убити’. То је историјски документ“, истиче Пономарјова. 

Она наводи и податке западних специјалних служби о жртвама међу српским становништвом. 

„Према подацима америчких обавештајних служби (наглашавам, не српских!), од априла 1941. до августа 1942. Албанци су убили око десет хиљада Срба. Тако су створили етнички чисту државу у нади да ће нацизам још дуго трајати. Геноцид над Србима почео је током Другог светског рата и траје до данас. А услови живота које су створиле тренутне ‘власти’ самопроглашене републике Косово треба да причине Србима максималну физичку штету“, рекла је Јелена Пономарјова.

Према њеним речима, Беџета Пацолија треба подсетити да је Србија својевремено и „на своју несрећу“ хумано поступала са Албанцима.

„Рећи ћу оно, што можда овај ‘дипломата’ не зна. Косовски Албанци треба да захвале на свом постојању и својој ‘државности’ Србима, који су под руководством интернационалисте Тита пристали да се у оквиру Републике Србије појави аутономна област Косово и Метохија. Срби су се сложили са захтевом Тита и Централног комитета Комунистичке партије Југославије, који су им забранили да се после рата врате на своја родна огњишта. Срби су прихватили чињеницу да су из буџета Југославије издвојена огромна средства за подизање животног стандарда косовских Албанаца. Тамо су изграђени путеви, школе, болнице. Срби, предвођени Титом, побољшали су квалитет образовања косовских Албанцаца, прихватили их као чланове партије и дали им важне положаје! Срби су у Приштини отворили универзитет који је обучавао такозвану елиту, изградио рударски комбинат ‘Трепча’ и многе друге индустријске објекте“, подсетила је Јелена Пономарјова.

Она је истакла да Албанци морају хитно да се присете свега, па и тога коме да захвале за свој тренутни положај. 

„Косовски Албанци сада треба да се клањају Србима до земље, да им захвале на свему што сад имају и да моле за опроштај за све оне жртве у крвавим ратовима четрдесетих и деведесетих“, закључује Јелена Пономарјова.