Координатор Приштине за дијалог са Београдом Скендер Хисени оценио је да ће споразум бити постигнут за 12 месеци и да ће у том периоду или доћи до међусобног признања или ће процес потпуно пропасти.

„Не ради се о годинама, већ о месецима. У року од 12 месеци очекујемо споразум са обостраним признавањем или ће цео овај процес пропасти. Све на међународном нивоу говори о тренутку који Косово и Србија морају да зграбе како би напредовале. Не знам да ли је Србија то разумела, али ако намерава да се интегрише у ЕУ, требало би”, рекао је Хисени гостујући на ТВ Кљан Косова, преноси Танјуг.

Додао је да ће инсистирати на интензивним разговорима у координацији са ЕУ, САД и Паризом.

Он је навео да уколико се не постигне унутрашње политичко јединство за дијалог, Косово може да изгуби још десет година. Хисени је оценио да овај сценарио „прети да одведе Косово ка државама које имају недовршен статус, као што је случај Палестине”, преноси Косово онлајн.

Подсећамо да је раније директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић посебно истакао да косовска страна потпуно игнорише дневни ред преговора и говори само о узајамном признању. 

Како је истакао, он је и Скендеру Хисенију директно у лице рекао да је уморан да слуша лажи Приштине о томе како се преговара и разговара о самопроглашеној независности Косова и о свеобухватним споразумима који ће резултирати ониме што они сањају.

„Неће резултирати тиме, али може да резултира нормализацијом односа, нормалном трговином, школовањем, циркулацијом саобраћаја, привредним пословањем, економским растом за обе стране. Ако сте за тако нешто, Србија је за тако нешто увек спремна, али немојте да минирате разговоре тако што ћете пре и после сваког састанка због домаће политичке јавности износити неистине о ономе о чему се разговара“, рекао је Ђурић 30. јула у Бриселу. 

Фото: EPA/Soeren Stache