Пошто је Владимир Путин током састанка са председником Србије Александром Вучићем у Сочију јавно критиковао темпо којим Бугари раде на пројекту „Турски ток“, званичници у Софији су брзо реаговали на ову изјаву.

„Ако бугарско руководство не жели да сарађује са нама, наћи ћемо друге могућности да остваримо овај пројекат на југу Европе», рекао је Владимир Путин 4. децембра.

Подсетимо да је први, само пар сати касније, реаговао бугарски премијер Бојко Борисов, рекавши да је „изградња почела касно јер се морају поштовати многе процедуре“, али сада ће гасовод „дефинитивно бити изграђен“.

Бугарска министарка енергетике Теменушка Петкова је 6. децембра изјавила је да се изградња бугарског дела „Турског тока“ одвија у складу са планом и да ће деоница бити завршена до краја маја 2020. године. Она је додала да бугарска страна испуњава све обавезе које је преузела потписавши уговор. „Првих 308 км требало би да буде спремно до краја маја 2020. године“, уверила је Петкова.

А 9. децембра, извршни директор „Булгартрансгаза“, Владимир Малинов, рекао је да је Бугарска спремна да од почетка 2020. године обезбеди транзитне испоруке гаса у Грчку и Северну Македонију гасоводом „Турски ток“.

„30. новембра Турска је заварила ‘златни шав’ који је повезао ‘Турски ток’ са ‘Балканским’. Већ ове недеље Булгартрансгаз ће почети да пуни гасом 11 километара гасовода на својој територији, а Турска — на деоници од 140 километара. Ми ћемо бити спремни до 15. децембра, а они, надамо се, до 20. децембра“, рекао је Малинов.

Такође је додао да ће полагање цеви до границе са Србијом бити завршено до 31. маја.

Међутим, појављују се и скептична мишљења. Политиколог Огњан Минчев је рекао да Бугарска неће имати много користи од пројекта „Турски ток“, јер она само врши транзит руског гаса у Србију и Мађарску. Према његовим речима, Бугарској ће се сопствена инвестиција исплатити тек после 20 година кроз транзитне таксе. 

„За нас нема пуно користи од пројекта ‘Турски ток’. Он транспортује енергенте Гаспрома од Турске до Србије“, објаснио је политиколог. Истовремено, мотивисао је развој пројекта искључиво жељом Русије да испоручује гас у Европу заобилазећи Украјину“. 

Фото: turkstream.info