Нема ништа чудно у томе што процес против бивших албанских милитаната почиње тек сада, много година након рата. Такво је мишљење за RT изнела политиколог, професор МГИМО Јелена Пономарјова, коментаришући оптужбе за убиства које је против лидера косовских сепаратиста Хашима Тачија покренуло Специјално тужилаштво суда за ратне злочине на територији Косова и Метохије. 

„Веома често се правим злочинцима не суди, јер су повезани са актуелним политичарима на високим функцијама у великим државама. Када се политичка ситуација мења, може се покренути и истрага. Могуће је да се ради о неким међусобним уступцима водећих сила, јер питање Косова је повезано са великом политиком“, објашњава експерт. 

Специјално тужилаштво Суда за ратне злочине Ослободилачке војске Косова (ОВК) са седиштем у Хагуради у кооринацији са правним структурама Европске уније.

Јелена Пономарјова међутим сумња да ће Хашки суд осудити Тачија јер су европски судови пристрасни према косовским Албанцима. 

„Међународни суд у Хагу је од самог почетка политички мотивисани суд. Врло брзо је постало јасно да је спреман да оптужује и осуђује углавном Србе, цео српски народ. А Албанци нису осуђивани због политичких разлога. Нисам сигурна да ће Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја (бившег команданта ОВК и бившег „премијера“ Косова) осудити. Све зависи од тога које ће карте на сто бацити главни политички играчи. Али, генерално, они заслужују да се нађу на оптуженичкој клупи“, рекла је Јелена Пономарјова.

Подсећамо да је Рамуш Харадинај у јулу прошле године поднео оставку на функцији шефа „владе“ Косова пошто је позван на саслушање у Хашки трибунал као осумњичени за ратне злочине против Срба. 

24. јуна Специјално тужилаштво Суда за ратне злочине у Хагу је поднело предлог оптужнице за ратне злочине против Хашима Тачија, бившег председника косовског парламента Кадрија Весељија и других чланова ОВК. Они се терете за убиства стотина Срба, Албанаца, Рома, као и за низ других злочина против човечности почињених током рата на Косову деведесетих година. Због тога су отказани преговори Београда и Приштине који су требали да се одрже данас 27. јуна у Вашингтону, уз посредовање специјалног представника америчког председника Ричарда Гренела.