Меродавни амерички магазин Wall Street International, уочи председничких избора у Сједињеним Државама, објавио је материјал који каже да српска дијаспора у Америци може играти кључну улогу у одређивању лидера земље.

„Најмлађа ћерка председника Доналда Трампа, Тифани, посетила је Београд прошлог пролећа и њеним путовањем започело је обнављање односа између Сједињених Држава и Србије. У Сједињеним Државама има око 750 000 српских Американаца, а већина њих живи у Аризони, Охају, Мичигену, Висконсину, Флориди и Пенсилванији. Многи се сада питају за кога ће гласати на предстојећим председничким изборима 2020“, пише аутор чланка и објашњава зашто би Џо Бајден могао да изгуби стотине хиљада гласова.

wsimag.com

„Срби у Америци добро памте став господина Бајдена према Србији током сукоба 1999. године. 78 дана НАТО авиони су немилосрдно бомбардовали Србију, подржавајући албанске побуњенике, кршећи Повељу УН и без одобрења Савета безбедности УН. Срби нису заборавили да је Бајден радо подржао бомбардовање већином цивилних објеката, што је довело до масовних жртава. Такође, многи Срби сматрају да је употреба осиромашеног уранијума у касетној муницији и бомбама проузроковала висок ниво леукемије у региону“, подсећа магазин.

„Многи амерички Срби су доживели политику Бајденове ере према Србији као шамар с обзиром на то да су две државе биле савезнице у оба светска рата. Подсетимо се догађаја 28. јула 1918. године, када је амерички председник Вудро Вилсон наредио да се застава Србије окачи изнад Беле куће да би се изразила америчка солидарност са српским народом током Првог светског рата. Само неколико земаља је имало ову част.“

„После 2008. године, када је српска покрајина Косово и Метохија једнострано прогласила независност, односи између Србије и Приштине су зашли у ћорсокак. Светлост на крају тунела осванула је пре само неколико месеци као резултат преговора које је Трамп организовао у Белој кући. Управо зато се поједини Срби питају треба ли Трампу дати још једну шансу на функцији председника“, пише Wall Street International.

„Овај споразум, који је од великог значаја за Србе, посвећен је заштити слободе вероисповести, што подразумева обнављање међуверске комуникације и заштиту верских објеката. Многи Срби су били сведоци пљачкања цркава на Косову и Метохији и скрнављења православних гробаља. Косовски Албанци су уништили 155 српских православних цркава и манастира у периоду између јуна 1999. и марта 2004. године “, наводи се у чланку, који даље цитира Српкињу Александру Тесановић.

„Многи Срби су приморани да беже с Косова у иностранство. Неки су остали и живе у страшним условима. Ниво криминала је висок и практично за Србе у региону постојеће државне институције не чине ништа“, рекла је Александра Тесановић, која је посетила Ксоово и Метохију 2018. године.

„Дакле, председник који барем види праву слику онога што се тамо заиста догађа и ради на проналажењу решења дефинитивно утиче на наше одлуке“, додала је она.

Ана Петронијевић, директорка за стратешко партнерставо међународне хуманитарне организације „28. јун“, рекла је да је велики део рада њене фондације на западном Балкану, посебно на Косову, повезан са последицама НАТО агресије. Ана Петронијевић верује да ово међународно питање може утицати на то како ће многи Срби гласати на председничким изборима у Америци.

wsimag.com

„Видели смо како је уништавање инфраструктуре директно резултирало сиромаштвом и дугорочним проблемима у региону. Још већу забринутост представљају здравствене последице жртава агресије. Наша организација је напорно радила како би им пружила финансијску и медицинску помоћ. Већина наших донатора живи у Сједињеним Државама и чини нам се да они нису спремни да забораве на овај историјски период“, каже Ана Петронијевић.

Чланак напомиње да је у изборној трци у Сједињеним Државама сваки глас важан. Кандидати морају дати све од себе да би 3. новембра добили гласове 750.000 Срба који живе у Сједињеним Америчким Државама.

Подсећамо да је 3. августа у Сједињеним Државама покренута кампању „Срби за Трампа“, чији је циљ мобилизација око милион америчких грађана српског порекла да помогну актуелном лидеру да се избори за још један председнички мандат.