Стејт департмент ће помоћи новцем обуку професионалаца у српским медијима који ће се бавити „борбом против дезинформација“ и „обезбедиће слободан ток тачних података за информисање грађана Србије“. Сједињене Државе могу да издвоје и 220.000 долара у ове сврхе, преноси RT. 

„Пројекти могу бити усмерени на обучавање сарадника и корисника медија који ће затим моћи да препознају намерно пласиране лажне вести и пропаганду у вестима и на интернету и знати како да се боре против њих“, стоји у документу под називом „Припрема медијских стручњака и развој средстава информисања“. 

Планира се такође организовање курсева за управљање информативним ресурсима, као и проучавање питања „слободе медија“ и улоге слободне штампе у „демократском друштву“.

За учешће у конкурсу се могу пријавити амерички и српски медији, савези новинара, организације грађанског друштва, НВО, образовне установе и физичка лица. Они који прођу конкурс могу рачунати на грант у износу од 5 до 20 хиљада америчких долара. 

Претходно је Стејт департмент обећао да ће издвојити до 300.000 долара за „подизање професионалних стандарда новинарства“ у Црној Гори путем грантова.