Кроз четири дана, 24. марта, Србија ће се сећати жртава агресије НАТО-а на Југославију. Како је известио лист „Политика“, ове године НАТО може да добије Нобелову награду за мир, „пошто је својим директним учешћем у оружаним сукобима, инвазијама и бомбардовањима допринео одржавању мира и стабилности широм света“.

Ова информација је изазвала прави шок у Србији уочи 21. годишњице агресије НАТО-а на Југославију. Београдски форум за свет равноправних којим председава бивши министар спољних послова Југославије Живадин Јовановић и Клуб генерала и адмирала Србије на челу са генералом-потпуковником у пензији Миломиром Миладиновићем, упутили су протестно писмо Нобеловом комитету у вези са номинацијом НАТО пакта за Нобелову награду за мир.

„Пре тачно 21 годину, НАТО је покренуо илегалну војну агресију на Србију (СРЈ) која је трајала 78 дана, чиме је прекршена Повеља УН-а, завршни документ ОЕБС-а из Хелсинкија, као и сопствени Оснивачки акт. Био је то злочин против мира и човечности. Током агресије погинуло је 3.500 до 4.000 људи, укључујући 89 деце, а рањено преко 12.500 људи», наводи се у писму.

Те организације су указале да је директна економска штета агресије на СРЈ процењена на више од 100 милијарди долара а да никада није тачно утврђен не само број људских жртава већ и последице и штете нанете природном окружењу.

„Као први рат после Другог светског рата на европском тлу, агресија НАТО на Србију била је прекретница ка увођењу праксе неограничених агресија и интервенција широм света. Ова агресија била је почетак трансформације самог НАТО-а из дефанзивног у офанзивни савез, занемарујући принцип УН-а да мир треба бранити свим средствима», додаје се.

Подсећа се да је напад на СР Југославије изведен у савезу са терористичком организацијом ОВК а да су током агресије коришћени пројектили са осиромашеним уранијумом, а да постоје озбиљне претпоставке да је то оставило трајне последице и опасност од малигних обољења.

„Овај злочин против мира и човечности изазвао је трајну нестабилност на Балкану. Озбиљно је утицао на стабилност Европе. Истовремено, НАТО је нанео ненадокнадиву штету европском (ОЕБС) и светском поретку мира и безбедности (УН), уводећи тако еру новог хладног рата», додаје се у саопштењу.

Српска јавност такође тражи правду.

„Остало је само да се Хитлеру да награда за мир!“, „Ако НАТО добије награду на мир, онда косовски месари треба да добију награду на медицину“, „Иза овог стоје исти људи који су донели одлуку о бомбардовању Југославије, о уништавању Ирака, Сирије, Либије“, „Организација која сеје смрт по свету добиће награду за мир, немам речи“, пишу на друштвеним мрежама узрујани овом вешћу грађани Србије. 

Како сазнаје „Политика“ изаноминације НАТО стоје Ерленд Ларсен и Хорек Елвенес, двојица посланика владајуће конзервативне партије Деснице Норвешке, као иЕрленд Виборг, народни депутат из редова донедавно савезничке, коалиционе, а сада опозиционе либералне Партије прогреса или Странке напретка.

Ови посланици сматрају да Северноатлантска војна алијанса својим вишедеценијским постојањем превентивно делује против избијања сукоба у свету. 

„Од свог постанка 1949. године НАТО је главни разлог што није дошло до отвореног, оружаног сукоба између западних земаља и Совјетског Савеза. Након пада Берлинског зида западни војни савез допринео је миру и стабилности у свету, не само својим постојањем, већ и ангажовањем, дакле и директним учествовањем у оружаним сукобима, интервенцијама, бомбардовању. За постизање и одржавање мира, смањење армија неопходно је и неминовно да се повремено примени војна моћ и отпочне рат”, написао је посланик Ерленд Виборг у образложењу номинације. 

У предлогу да НАТО понесе титулу мировњака године, двојица посланика владајуће конзервативне партије Деснице, Ларсен и Елвенес, навели су да дуже од 70 година у Европи владају мир, слобода и стабилност захваљујући постојању војног блока, његовом присуству, деловању и одвраћању од ратовања.

Фото: jpgazeta.ru