Срби имају изреку: Бог на небу, Русија на земљи. Тако овај словенски народ носи у срцу небеског Оца и земаљску Мајку Русију, а ми, Руси, зовемо Србе „братушки“, наша мала браћа. У томе има и искрене љубави и поштовања, нераскидиве сродности и духовног православног јединства. И спремности да у сваком тренутку заштитимо једни друге.

И када су последње деценије 20. века букнули ратови у Југославији — у Босни и Херцеговини, Хрватској, на Косову и Метохији, у Македонији — десетине хиљада добровољаца из Русије и других региона бившег СССР-а отишли су да помогну Србима. Сами су кренули. Неко се вратио, а неко је остао тамо заувек, заједно са својом браћом по крви и духу, вери и оружју.

Ове године су остале и у нашем националном сећању и култури. Снимљени су документарни и играни филмови, написане су многе књиге о ратовима у Југославији. Писац и политичар Едуард Лимонов је много испричао о тим догађајима. На пример, у својој књизи са српским називом „Смрт“. И он је био руски добровољац, иако је дошао из Француске где је тада живео.

Шта је то што је вукло такве као Лимонов на крвави Балкан? Било је ту нешто више од жеље да се помогне братском народу.

Ја ћу вам рећи шта. Била је то љубав према изгубљеној домовини. За неке је то био небески идеал Свете Русије, за друге потпуно земаљски Совјетски Савез. И ми смо као Срби тешко доживели трагедију распада земље. Желећи да помогнемо Србима, желели смо и да поправимо оно што се не може поправити, макар на моралном нивоу, да се вратимо у Историју као слободни и активни људи, да зауставимо и свргнемо заједничког непријатеља.

Борећи се за Србију, руски добровољци су се борили и за Русију. Не за ту земљу коју су уништили банкари и либерали под вођством својих америчких шефова. Већ за праву, снажну и слободну Русију, која живи у срцу сваког патриоте.

Када је Лимонов касније писао у затвору своју књигу „Друга Русија“, сећао се рата на Балкану, својих српских другова у борби за слободу.

А када је у пролеће 1999. године НАТО авијација почела да бомбардује мирне српске градове, у Москви су људи спонтано опколили амбасаду САД. Тада није било интернета и мобилних телефона, људи су се сами окупили. Било је и младих и старих, политичких активиста и људи равнодушних према политици.

Sputnik

Нико никоме ништа није објашњавао. Сви су видели на телевизији како НАТО напада СРЈ, и пре свега, Србију. И сви су разумели: нашу малу браћу је задесила нова несрећа…У Москви није било таквих протеста од догађаја 1993. године. И руске власти су коначно реаговале: наређен је марш на приштински аеродром Слатина, а НАТО се није одлучио за отворени војни конфликт са Русима.

Тако да је рат на Косову утицао и на савремену Русију, натерао власт да се мења, развија, да схвати националне и геополитичке интересе наше земље и да се супротстави глобалистичкој диктатури Запада.

Снимци на којима НАТО војници пишу на својим бомбама „Срећан Васкрс“ обишли су цео свет. Али само су у Русији и Србији заиста схватили ову монструозну поруку.

Запад је допринео распаду Југославије, као и претходно уништавању СССР-а, подржавао је све антисрпске снаге и убијао Србе не само због геополитичких и економских разлога. Овај рат је такође био религиозног карактера. За католички и протестантски запад, српско православље на на Балкану је одувек било кост у грлу.

Из истог разлога су Србија и Црна Гора подељене: требало је поделити српску нацију, ослабити њено православно јединство, минирати духовни мост према Истоку, ,према Мајци Русији, уништити историјске и верске везе Јужних Словена и православних Руса. У томе и јесте сатанистичка суштина „крсташког НАТО рата“ на Балкану.

Али Србија се и даље брани, јер другачије не може кад је Бог на небу а Русија на земљи.

Српска браћа нису остала дужна. Када су искрсли проблеми на руском Донбасу, када се руски Крим побунио, а Русија се припремала да га узме у загрљај, помогли су нам добровољци из Србије. Видео сам многе у оним славним данима руског пролећа 2014. године.

Србија је земаљска ћерка Свете Русије. А сви ми — Руси и Срби — такође смо деца Мајке Русије. Зато смо и браћа. Браћа и сестре. Заувек.

И данас православни Срби славе Васкрс. У овим тешким времима корона вируса, када нас светски медији бомбардују паником и страхом. Али ми верујемо да ћемо издржати у борби са било којим непријатељем, победити смрт у било ком облику и било где – у Србији, Русији, свуда.

Јер Христос воскресе!

И та наша заједничка вера и јесте виши степен слободе.