Спречавање преговора између Београда и Приштине планираних за 27. јун у Вашингтону због предлога Специјалног тужилаштва у Хагу да се покрене оптужница за ратне злочине против „председника“ Косова Хашима Тачија узбудило је српску јавност.

С једне стране, опозиција је почела да понавља стару песму да је председник Србије Александар Вучић био спреман да „преда Косово убицама српског народа“. А они који су на страни председника су схватили да су преговори који су могли решити дугогодишњи проблем поново одложени. 

Српски адвокат Горан Петронијевић који је у Хагу бранио првог председника Републике Српске Радовна Караџића сматра да не треба очекивати правду од Специјалног тужилаштва и да ће Тачи остати некажњен, као што је некажњен прошле године остао и „шеф владе“ Косова Рамуш Харадинај. 

„Косовски суд за ратне злочине који ради у Хагу и који би требао да се бави ратним злочинима у периоду 1998-2000 је пре свега политички, а не правни суд. Од њега се правда и право не може очекивати и не могу се очекивати ни адекватне осуде свих злочина који су се десили над Србима, лојалним Албанцима и неалбанцима“, каже Горан Петронијевић. 

Неке наводно «руске» агенције, у вези са инцидентом повезаним са Хашимом Тачијем, пишу да је адвокат Горан Петронијевић…

Опубликовано Медиа центр имени Ногина и Куринного "Руски Експрес" Вторник, 30 июня 2020 г.

Он је сигуран да је Специјално тужилаштво обична НАТО фарса. 

„Тај суд је основан од стране НАТО-а и од стране оног дела америчке државе која је подржавала америчку спољну политку протеклих 20 година са намером да прикрије злочине ОВК, а не да их открије и осуди. Разлог је то да је ОВК створен од стране НАТО-а, финансиран преко НАТО-а, обучаван од стране НАТО-а, наоружаван и подстрекиван на те злочине од стране НАТО-а. Осудити било ког косовског Албанца за злочине на Косову и Метохији значи уједно осудити и НАТО. То је разлог због чега НАТО не жели да било ко од косовских Албанаца буде осуђен и он је основан да би само заварао и Србе и преостали део света који подржава да се ови ратни злочини казне. Због тога су манипулисали овим судом и манипулисаће и убудуће“, каже српски правник. 

Горан Петронијевић сматра да Трамп има многе противнике који не желе регулисање косовског проблема. Демократска партија не жели да републиканац Трамп реши проблем који су створили њихови претходници демократе. 

„Последња манипулација која је изражена у онемогућавању преговора заказаних у Вашингтону између Албанаца и Срба са задатком расправљања неких економских а не политичких и правних питања је доказ тога, јер противзаконито обелодањивање нацрта оптужнице против Весељија и Тачија представља ништа друго већ минирање тих преговора како Трамп не би дошао у ситуацију да у америчкој предизборној председничкој кампањи добије неки поен покушавајући да Србе и Албанце доведе за преговарачки сто. 

Не могу ни жртве, ни њихове  породице нити правда да очекују било какву правду од овог суда, који није суд већ политички орган НАТО-а као што је био и Хашки трибунал“, истиче Горан Петронијевић.