Почасни конзули Србије и Русије траже да се са острва Видо под хитно уклони плажа која је формирана у луци, на месту где почиње прилаз Спомен-костурници српским војницима из Првог светског рата. Лежаљке и сунцобране поред Плаве гробнице поставио је ресторан који је у власништву америчког ланца хотела.

На острву Видо током Првог светског рата налазила се болница у којој су се лечили српски војници након Албанске голготе, а у маузолеју који се ту налази сахрањено је 2.764 српских војника. Велики број војника сахрањен је у мору код острва, у „плавој гробници“.

Лежаљке су постављене у самој луци, на месту где се искрцавају ходочасници који желе да се поклоне погинулима, испод српске и грчке заставе поред споменика који је српским страдалницима подигао град Крушевац, иначе побратим Крфа.

Жељко Поповић, председник Удружења грчко-српског пријатељства, за медије објашњава да иза овог нечасног геста стоји једини ресторан на Виду, чији је власник ланац хотела којим управља амерички капитал.

„’Икос’ је један од најлуксузнијих хотела у целој Грчкој, он је закупио тај ресторан на острву на 12 година, али им изгледа није довољан ресторан, па би хтели и већи дио плаже. Власници ‘Икоса’ су закупили ресторан на више година, под условом да не прекрше ниједну од уговорних ставки, међу којима су и оне да не смеју да организују журке, свадбе, нити друге прославе. Јасно је да желе да се шире и да обезбеде купалиште само за своје богате госте. Јасно је да им и заменик градоначелника помаже у томе“, каже Поповић.

Љубомир Сарамандић, кустос Српске куће на Крфу, је први отишао на острво да фотографише лежаљке и упутио допис амбасади и конзулату Србије на Крфу, те градоначелници Крфа.

„Становници Крфа споменике посвећене Србима доживљавају као део сопствене историје и зато не треба да се ствара погрешна слика. Напротив. За 20 година колико сам овде, свих 10 споменика посвећених српским војницима су у добром стању и никада ниједан није оштећен. Грци то доживљавају као део сопствене историје“, рекао је Сарамандић.

Протестно писмо градоначелници Крфа упутио је и Николаос Канулас, почасни конзул Руске Федерације на овом острву. Поред споменика који је подигао Крушевац налази се за Русе важно знамење, споменик адмиралу Фјодору Ушакову, једном од најславнијих руских поморских команданата.

Фото: novosti.rs