Амерички председник Доналд Трамп је изјавио да ће добити Нобелову заграду за мир јер је „спречио масовна убијања између Србије и Косова“. 

У предизборној кампањи у Северној Каролини Трамп је поменуо недавно потписани споразум између Београда и Приштине у Вашингтону. 

„Сигуран сам да ћу се квалификовати за Нобелову награду за мир. Заустављамо масовна убијања између Косова и Србије. Дуго година су се убијали. Престаће да убијају једни друге Рекао сам: ‘Момци, хајде да се окупимо’. Знате, они то раде стотинама година, под различитим именима“, рекао је Трамп. 

Шведски посланик Магнус Јакобсон је номиновао администрацију САД, власти у Београду и Приштини за Нобелову награду за мир после потписивања споразума у Вашингтону 4. септембра. Јакобсон је 11. септембра на свом Твитер профилу написао да је предаономинацију Шведској академији наука која додељује Нобелове награде, а на то га је подстакао, како је навео, Вашингтонски споразум о нормализацији економских односа између Београда и Приштине, што он сматра трасирањем пута за постизање мировног споразума двеју страна.