Заменик градоначелника Београда Горан Весић био је прошле седмице у дводневној посети Москви. У руској престоници је водио преговоре о привлачењу руских инвеститора и о новим заједничким пројектима. Весић је посебну пажњу посветио искуству својих московских колега у развоју транспортне инфраструктуре. Горан Весић је лично оценио предности Московског централног прстена и рекао да ће узети то у обзир приликом модернизације железничког саобраћаја у Београду који ће се развијати паралелно са метроом. Поред тога, заменик градоначелника Београда је лично позвао руског архитекту и вајара Александра Рукавишњикова, творца споменика великом жупану Стефану Немањи, да наставе сарадњу. Ускоро ће Александар Рукавишњиков пројектовати нови парк на обали Дунава.

Горан Весић је можда један од најенергичнијих и најактивнијих политичара који неуморно ради на претварању Београда у модерну европску престоницу. Напорима заменика градоначелника граде се колосални споменици и небодери, реконструишу се транспортне артерије и главни тргови, а појављују се и други знаци модерне европске метрополе. Весић надгледа бројне грађевинске пројекте, у непосредном је контакту са обичним радницима у комуналним службама и чак доноси колаче уморним лекарима који вакцинишу становништво. Ипак, Горан Весић не заборавља шта је то слободно време, те у ексклузивном интервјуу за портал „Балканист“ говори о томе како га проводи, у чему налази смисао свог рада и како се заљубио у Санкт Петербург и Москву.

– Ја волим да пишем и пишем сваког петка колумну у „Политици“. Та колумна ми причињава задовољство. Али написати колумну није само сести и потрошити сат времена. То подразумева некакво истраживање, читање књига. И управо зато скупљам много материјала о Београду. Мислим да имам једну од највећих библиотека о Београду, и трудим се да у свакој колумни понудим људима нешто ново, нешто што још нису сазнали. Често викендом проводим сате у антикварницама тражећи међу старим књигама неку која би ме заинтересовала. Нажалост, ми живимо у време када многи људи само носе те књиге које наследе у неким становима од својих предака, не размишљајући о њиховој вредности. Тако да у тим антикварницама налазим изгубљене делове историје града, – каже Горан Весић.
Своја огромна знања он преноси и преко „Књиге о Београду“ чија је презентација одржана у Руском дому.

Горан Весић каже да зна сваки кутак главног града. Међу омиљеним местима су и она која су се допала сваком руском туристи.

– Волим Калемегдан и Аду Циганлију. Калемегдан је место на коме се види сва наша историја. То је твђава која постоји још од римског доба и која се само кроз векове градила. На Калемегдану можете да видите и Београд који је био римски, келтски, византијски, словенски, угарски, аустријски, турски и руски. Волим Аду Циганлију зато што је део природе у самом граду и не морате далеко да одете од града да бисте се нашли на месту које изгледа као да сте у некој потпуној природи без цивилизације, – каже Горан Весић.

На Ади Циганлији отворен је модеран тржни центар Ada Mall са огромном терасом на крову. Грађани су заволели ово место због могућности да се диве заласку сунца, одличном погледу на град и на мост осветљен бојама заставе.

Горан Весић пуно путује по свету и са сваког пословног путовања покушава да донесе нешто што би користило граду. Власти града Београда активно анализирају искуства својих руских колега.

– Надам се да се Московљани неће увредити, али посебно ми се свидео Санкт Петербург. Последњи пут сам тамо био прошлог фебруара, пре почетка епидемије коронавируса. У овом граду заиста схватате колико Русија значи за европску културу – и ја, без лажне скромности, знам довољно о томе. Видите размере северне престонице и схватате колики је огроман допринос Русије европској историји и култури. Мислим да то неће бити могуће у потпуности реализовати ни у једном другом граду Русије. Оценио сам како локалне власти обнављају фасаде (ово је такође веома важно за нас), како чувају историју – то такође можемо да учимо од колега из Санкт Петербурга. Иначе, Београд ће ове године постати град-побратим Санкт Петербурга, – примећује Весић.

У Москви Горан Весић црпи инспирацију друге врсте.

– Први пут сам посетио Москву 90-их. Тада ми се чинило да је овај огромни, презасићени град нехуман. Данас сам срећан када видим како се ова атмосфера променила током последњих пет до шест година: руска престоница постаје све срдачнија и отворенија према становницима и гостима. Москва је прави пример колико метропола може бити пријатељска. Осећам се веома лепо у Москви, – примећује заменик градоначелника Београда.

Међутим, није само руска престоница гостољубива према Србима.

– Током Светског првенства у фудбалу 2018. године, које је одржано у Русији, мој пријатељ је путовао са репрезентацијом Србије у све градове у којима су наши фудбалери играли, а када се вратио, причао је како је Русија срдачно дочекивала Србе. Драго ми је што знам да сам допринео да се и Руси овде у Београду осећају као код куће, – каже Горан Весић.

Улепшавање градова је сфера делатности која ће увек бити предмет повећане пажње јавности, јер тиче се интереса већине. Јасно је да су обновљене фасаде, уређена шеталишта и поправљени путеви тема за широке дискусије. Међутим, заменик градоначелника Београда доживљава критике филозофски.

– Што се тиче критика, поменућу искуство мојих московских колега, који су организовали услугу изнајмљивања бицикала. Градоначелник Москве Сергеј Собјањин ми је рекао да су му се смејали због тог предлога. Али сада сви радо користе ову услугу: изнајмљивање бицикала у Москви је заживело. Желео бих да критике упућене мени буду конструктивне, испуњене неким предлозима у корист града и његових становника. Држим се става да грађани морају да понуде нове идеје. Не кажем да смо одликаши, али трудимо се, а само они који ништа не раде не греше. У спору се рађа истина и кроз дискусије бисмо могли наћи сјајне идеје за наш град. Живимо у демократском друштву, нормално је да имамо мишљење које се разликује од других, али никада нећу моћи да схватим и прихватим да неки људи иду у опозицију свом граду и његовом развоју! Ти људи су истовремено срећни што се пројекти слични онима у Београду спроводе у другим градовима – а то им смета у њиховом родном граду! Они критикују фонтану на тргу Славија, док сами одлазе у Барселону и сликају се на истој фонтани. Та фонтана је прелепа, а наша није! Сматрам да је достигнуће то што смо за четири године обновили преко 500 фасада, уредили Савски трг, на који је раније било страшно доћи, подигли споменик Стефану Немањи… У Београду ради више од 1200 кранова! – истиче Весић.

Остварени пројекти су за Горана Весића важнији од његове функције заменика градоначелника.

– Ја нисам неко ко по сваку цену мора да буде на функцији. Политиком се бавим од 2003. године. Затим је уследила пауза од десет година, а онда сам се вратио на позив школског друга Александра Вучића. Тада смо се договорили да ћу се бавити Београдом. Волим свој посао, посвећен сам том послу, инспирише ме да пишем књиге. Верујем да свој посао морате радити са страшћу и љубављу. Одушевљен сам што сам део тима Александра Вучића, који је нашу Србију подигао са колена. Важно ми је да видим резултате свог рада – и увек ће бити тако, без обзира чиме се бавим. Драго ми је што примам писма од родитеља који траже отварање игралишта. Још више ме радује када смо у могућности да помогнемо грађанима. После мене у главном граду ће остати фонтана на Славији, Савски трг, споменик Стефану Немањи и десетине, стотине других пројеката који чине наш Београд лепшим и удобнијим. За мене политика није привилегија, већ част и одговорност, јер трудимо се да живот грађана и државе учинимо бољим, – закључује Горан Весић.