Председник Комитета Државне думе за развој грађанског друштва, питања јавних и верских заједница, члан Комунистичке партије РФ Сергеј Гаврилов прокоментарисао је изјаву специјалног представника америчког државног секретара за Западни Балкан Метјуа Палмера, који је данас рекао да „Русија покушава да подели регион Балкана и спречи његову интеграцију са Западом.“

„Брину нас руски планови за Западни Балкан“, рекао је Палмер бугарским новинарима током посете Софији.

Амерички дипломата је изјавио да види претњу у снажној активности руских специјалних служби на Западном Балкану и подсетио на „покушај државног удара“ у Црној Гори 2016,  покушај атентата на бугарског трговца оружја налик на покушај убиства одбеглог на Запад бившег руског агента Скрипаља, и као још један пример „руске злоћудне активности“ споменуо „руске напоре да се поткопа Преспански споразум између Скопља и Атина“. 

Сергеј Гаврилов је оштро критиковао Палмерову изјаву, подсетивши да је Русија кроз историју пуно пута подржавала балканске народе. 

„У ратовима на Балкану погинуо је огроман број руских добровољаца. Русија је ослободила Балкан од турског јарма, од нацистичке окупације, помогла у подизању градова из пепела после рата. Русија је послала хуманитарну помоћ Србији када је она била подвргнута масовној агресији НАТО-а и Сједињених Америчких Држава“, рекао је руски политичар за портал „Балканист“. 

Гаврилов је такође указао на мировну улогу Руске Федерације у ликвидацији последица ратова које су Сједињене Државе покренуле на просторима бивше Југославије. 

„Русија је учествовала у потписивању Дејтонског споразума и у помирењу бивших република Југославије, покушала је да утиче на косовске сепаратисте, уложила огромне напоре да би се успоставили цивилизовани односи међу народима Балкана“, рекао је Сергеј Гаврилов.

Гаврилов је нагласио да је Русија заинтересована за продуктивне, свеобухватне односе са сваком од земаља бивше Југославије.

„Данас се Русија у Савету безбедности УН залаже за јачање мира на Балкану“, рекао је председник Комитета Државне думе за развој грађанског друштва и питања јавних и верских заједница. 

А методе спољне политике САД, које се не базирају на стварању, већ на уништавању, је критиковао. 

„Стејт департмент је навикао да користи клевету у међународним односима. То поткопава кредибилитет Американаца и поставља се питање колико су ти људи адекватни! Сличне лажи руше имиџ саме државе која би требало да буде заинтересована за стабилност. У спољној политици пропаганда и лажи су њихова главна средства, због чега негодује читаво грађанско друштво. Верујемо да би било корисно да САД подрже Русију у јачању мира и стабилности на Балкану, да подрже суверенитет балканских земаља и њихову борбу против сепаратизма и екстремизма“, рекао је Сергеј Гаврилов.

Фото: PNP.ru